Hasznos Git beállítások

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:23 Szólj hozzá!

Mivel a Git-et napi rendszerességgel használom és nem szeretek túl hosszú parancsokat begépelni, ezért elég sok alias-t használok. Mindig találok 1-2 újat és, hogy ne kelljen újra megkeresnem az összeset egy újratelepítés után, ezért itt gyűjtöm össze őket. Nektek is hasznos lehet.

 

Újrahúztam a Mac-em és most nem tettem rá XAMPP-ot, hanem a gyári php-t és apache-ot használom. Mivel a cégnél Oracle adatbázist használunk, ezért extensionként fel kellett telepítenem az oci8-at. A Yii PDO-n keresztül kommunikál ezért a PDO_OCI-t is. Nem volt egyszerű ezért leírom ide magamnak és Nektek, hogy legközelebb gyorsabban menjen, mert nem volt egy élmény.

 

Yii2 DbManager Oracle-höz

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:19 Szólj hozzá!

Megérkezett a Yii2 beta verziója és én el is kezdtem ismerkedni vele, mert pont a héten futottam bele abba, hogy a Yii1-ben ha külön csomagként szeretném használni a moduljaimat névterekkel, akkor az nem nagyon tetszik neki a Yii2-t viszont úgy írták meg, hogy névtereket használ így már nevezhetek el több osztályt is ugyanúgy :)

 

Gyorsabban, pontosabban és hatékonyabban? Azért ez elsőre eléggé paradoxonnak tűnhet, ennek ellenére lehetséges és nem is olyan nagy ördöngősség. Ebben a bejegyzésben főleg Yii Framework-höz lesznek azonnal használható tippek, de más keretrendszer esetén is használható.

 

Keresőoptimalizált galéria

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:19 Szólj hozzá!

Ez elég furán hangzik, de igen, erre is figyelni kell. Csúnyán leronthatja egy egyébként nagyszerű galéria a weboldalunk helyezését a Google-ben. Ezért érdemes erre figyelni a weboldal készítés során. A részletek a bejegyzésben.

 

Összehasonlítottam két általam fejlesztett weboldalt méghozzá betöltési idő alapján. Az egyiket még 2010-ben készítettem, a másikat pedig most. Az érdekesség a kettő közt, hogy a 2010-es nagyon puritán, 1 oldalon 1 db SQL fut le, míg az újban meg sem merem számolni hány SQL lekérdezés történik egy oldalbetöltés során. Figyelem, laikusok számára elég unalmas adatok jönnek. Ha csak a lényeg érdekel, akkor görgess az összefoglaláshoz :)

 

Oracle SQL és Yii Framework kompatibilitás

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:18 Szólj hozzá!

Nagyvállalati környezetben elég népszerű az Oracle. Viszont a Yii Framework támogatása nem a legjobb az Oracle adatbázisokhoz. Mondhatni borzalmas, de néhány trükkel meg lehet oldani, hogy kellemesebb legyen a fejlesztés. Ezeket gyűjtöttem össze, amikbe eddig beleszaladtam.

 

Gyakran használt Yii változók és függvények

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:18 Szólj hozzá!

A Yii-ben rengeteg globális változót el lehet érni függvényeken keresztül. Nagyrészük használat során egyértelművé válik, de a CHttpRequest metódusokból olyan sok van, hogy feleseges megjegyezni, mikor melyiket kel használni, ezért inkább összegyűjtöttem őket.

 

Vagy hogyan frissítsd régi weboldalad egy újra, aminek más az URL struktúrája, mint a réginek. Ez a legfontosabb része az egész műveletnek, ha lecseréled weboldalad, webáruházad vagy egy másik webcímre költözöl. Rengeteg apró buktató van benne, amivel duplikált tartalmakat generálhatsz, így a Google biztosan megbüntet egy hátrasorolással. Illetve a másik veszély ami fennáll, hogy a régi URL-ekre mutató hivatkozások nem fognak működni, mert az a link már nem él. Ezáltal csökken a látogatottság és a Google sem fogja figyelembe venni a régi linkeket.

 

Ha használsz Google Analytics statisztikát az oldaladon, akkor biztosan feltűnt, hogy egyre több a (not provided) tartalmű kulcsszó. Ez nem azt jelenti, hogy erre a kulcsszóra találtak rád, hanem azt, hogy aki be van lépve a Google fiókjába, és https kapcsolaton keresztül keresett, annak a felhasználónak a keresései titkosítva vannak. Lehet variálni szűrők beállításával, de a kulcsszavakat akkor sem lehet kideríteni. Ami megoldást én találtam az viszont meglepően egyszerű.

 

Brutálisan gyors weboldal betöltési sebesség

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:17 Szólj hozzá!

Mostanában valahogy nem tudok aludni, így az éberen töltött éjszakákat fejlesztéssel ütöm el és még le is dokumentálom, mint látszik :D Régóta érdekel, hogy hogyan lehet javítani egy weboldal performanciáját. Korábbi CRM rendszeremet is szétoptimalizáltam. A bonobutor.hu weboldalam 300 ms alatt tölt be. Szóval most, hogy az én blogomat Yii hajtja ezt is elkezdtem finomhangolni, mert a YSlow teszteken elég gyatrán teljesített.

 

Ma circa 4 órámba telt összehoznom Mountain Lion alatt a XAMPP-ot az xdebuggal. Ami elég nagy szégyen, mert windows alatt 2perc. Ezt egy sidenote-nak szánom magamnak, hogy legközelebbe ne menjen rá ennyi időm és még másoknak is hasznos lehet :)

 

Régóta próbálom működésre bírni Logitech webkamerám mikrofonját, mert a számítógépemben alapból nincs mikrofon és vezetékes mikrofont sem lehet rákötni. Most sikerült összehoznom, hogy működjön! A cikkben leírom hogyan.