Brutálisan gyors weboldal betöltési sebesség

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:17 Szólj hozzá!

Mostanában valahogy nem tudok aludni, így az éberen töltött éjszakákat fejlesztéssel ütöm el és még le is dokumentálom, mint látszik :D Régóta érdekel, hogy hogyan lehet javítani egy weboldal performanciáját. Korábbi CRM rendszeremet is szétoptimalizáltam. A bonobutor.hu weboldalam 300 ms alatt tölt be. Szóval most, hogy az én blogomat Yii hajtja ezt is elkezdtem finomhangolni, mert a YSlow teszteken elég gyatrán teljesített.

Miért fontos a performancia? Azért, mert a Google számára egyre fontosabb az oldalak betöltési sebessége, főleg mobil eszközökön. Jónéhány apróságot kell módosítani a weboldal forráskódján és a Yii-ben is lehet 1-2 dolgot beállítani. Az eredmény az lett, hogy a kezdőlap a korábbi 26 HTTP kérés és 490KB adatforgalom helyett mindössze 9 HTTP kérést és 114KB adatot forgalmaz. Ezt pont felírtam előtte. A Google Webmaster Toolsban az oldal lekérése 400ms körül van ez korábban 800- és 1000ms környékén mozgott.

Szóval jelentős gyorsulást sikerült elérni. A 400ms annak ellenére sem rossz, hogy a Yii a háttérben rengeteg SQL lekérdezést futtat le a jogosultságok ellenőrzésére, de még így is majdnem megközelíti a BonoBútor-os weboldalt, ami legfeljebb 2-3 SQL-t futtat egy oldalbetöltés során.

Hogy a know-how-t megosszam-e azt még nem tudom. Így most hajnalok hajnalán biztosan nem fogom, esetleg később frissítem a posztot. Bár ez eléggé prémiumkategóriás információ.

Tudtam, hogy kell készítenem egy printscreent, mielőtt elkezdtem az egészet, mert milyen jól fog mutatni az előtte-utána kép a lefuttatott YSlow tesztről. Előtte 74 pontot kapott az oldalam a 100-ból, most 95-öt. A képen azért van 97, mert a weblapomat hozzáadtam, mint CDN, de mivel nem az, ezért a 97 nem releváns, a 95 pont viszont igen.

 
A hozzászólások a Disqus segítségével jöttek létre