Keresőoptimalizált galéria

Szerző: Borsos Albert 2015-04-20 11:19 Szólj hozzá!

Ez elég furán hangzik, de igen, erre is figyelni kell. Csúnyán leronthatja egy egyébként nagyszerű galéria a weboldalunk helyezését a Google-ben. Ezért érdemes erre figyelni a weboldal készítés során. A részletek a bejegyzésben.

Vegyünk egy normál céges weboldalt, ahol a referenciamunkákat töltjük fel egy galériába. Ugye itt nagyon nincs mire figyelni, legyen a képnek és a linknek minden mezője megfelelően kitöltve, hogy a Google szeresse.

<a href="nagy-kep-URL.jpg" title="kép leírása egy-egy kulcsszóval" data-rel="lightbox">
    <img src="kis-kep-URL.jpg" alt="kép leírása egy-egy kulcsszóval" />
</a>

Ennyi az egész és máris szeretni fogja a google a weboldalt, de a galériát biztosan. A probléma akkor lép fel, amikor hónapok alatt felgyülemlik annyi kép a galériánkban, hogy az már túl sok lesz.

No nem az érdeklődők számára, hanem a Google keresőoptimalizálási irányelveinek.

Ezzel fogjuk megszegni

Lesz a weboldalunkon egy olyan aloldal, amin kevés a szöveg, viszont annál több szép kép van, telis-tele kulcsszóval. Ez tuti, hogy ha komolyabb büntentést nem is, de hátrasorolást biztosan fog okozni. Arról nem is beszélve, hogy a betöltési időt jelentősen lelassítja a több száz kép letöltése még akkor is ha csak kicsinyített bélyegképet használunk.

És lássuk a megoldást

A sok szép képünket oldalakra kell tagolni, így nem lesz olyan sok kulcsszó halmozva az oldalon. Ami viszont rendkívül kellemetlen, hogy 300 kép esetén 15 kép van egy oldalon. Ez azt jelenti, hogy a kedves látogatónk 20 oldalt fog végiglapozni és minden 15. kép után be kell zárnia az ablakot.

Valamint a galéria oldalunkból a Google-ben lesz 20 db, ugyanazzal a szöveggel, csak a képek leírása lesz más. Ez is büntentés gyanús.

Erre azt találtam ki, hogy...

a lapozás valójában nem fog csinálni semmit. Elkapjuk a kattintást és a háttérben kicseréljük a képeket a kívánt oldalon szereplő képekre. Ezt AJAX-al és jQuery-vel könnyedén meg lehet oldalni.

De én azt sem szeretném, hogy a látogatónak lapoznia kelljen, miután megnyitott egy képet.

És itt jön a legérdekesebb rész

Bármelyik oldalon is vagyunk, az oldal betöltése után egy rejtett mezőbe betöltjük JavaScript-tel az előző és a következő összes oldalon szereplő képet. Így az oldalbetöltés gyors marad és a bélyegképeket sem kell betölteni, elég mindössze a hivatkozásokat, így felesleges forgalmat sem generálunk a látogatónak.

Garantáltan működik, a Google-nek nincs vele problémája, mert jelenleg is az első oldalon van egy elég nehéz kulcsszóra egy olyan weboldalam ahol 300 kép szerepel a galériában.

A képek forrása / Source of the images: StanceWorks.com

 
A hozzászólások a Disqus segítségével jöttek létre