Milyen személettel dolgozom?

Ami nekem nagyon sokat segített és hatékonyabbá tette a munkámat az a Lean szemlélet. Ennek a lényege az, hogy úgy fejlesszünk le egy szoftvert, hogy a lehető legkisebb ráfordítással, minél hamarabb elérjünk egy olyan állapotot, amivel már használható termékünk lesz. Az se baj, ha nem 100%-os. De ez nem csak szoftverre működhet, hiszen ez az elv a Toyota-tól származik.

Egy rövid példa: egy webshop fejlesztése nagy falat. Lehet 1 év is, mire minden funkciót lefejlesztünk. Viszont nem kell 1 évig várni, hogy elkezdjük használni. Először le kell fejleszteni a termékfeltöltést, így amíg készül a többi funckió, lehet tölteni a termékeket. Élesbe lehet menni az alkalmazással termékakciózás nélkül is. A lényeg, hogy az alap funckiók működjenek (termék listázás, szűrés, fizetés).

Ennek köszönetően sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban lehet terméket fejleszteni. Mert ha időközben valamit módosítani szeretnénk, akkor könnyebb dolgunk van, mintha 1 év fejlesztés után az első használatkor derül ki, hogy egy alap funkció teljesen rossz, ami borít mindent és az eddigi munka mehet a kukába.

Ezért jó a Lean szemlélet. Ha kisebb modulokra bontunk egy szoftvert, - amelyeket akár párhuzamosan is lehet fejleszteni - akkor hamarabb jutunk visszajelzéshez és ezért mindig a megfelelő irányba mehet a fejlesztés.

Miket használok a fejlesztés során?

Ez a technikai része a dolgoknak. Biztosan kevesebb embernek mond valamit, de akinek igen, az értékelni fogja :)

  • Mac OS operációs rendszeren dolgozom és Docker-ben fejlesztek.
  • PHP nyelven programozom, Yii 2 Framework segítségével.
  • Unit teszteket is írok az alkalmazásaimhoz.
  • Git verziókezelőben tárolok minden projektet, akkor is, ha egyedül dolgozom rajta.
  • Általában MySQL/MariaDB adatbázist használok az adatok tárolására.
  • Frontenden Bootstrap-et és jQuery-t használok.